Gode minder om gamle dage

af Grethe Klüver (1962-1992)

Skolen 1952 fra Propst Nissen Weg

I 1962 søgte og fik Wilhelm stillingen som skoleleder i Læk (nær ved Agtrup, hvor han var født). Jeg skulle hen og se skolen – havde før kørt igennem Læk, men aldrig forbi skolen. Hvor blev jeg glædeligt overrasket! Hvor var den smuk! Den lignede ikke alle de andre nybyggede danske skoler.

Få kan i dag huske, at der til at begynde med kun var den bygning, der vender ud mod Propst Nissen Weg; en flot og harmonisk bygning: to klasseværelser og en gymnastiksal forneden, ovenpå var der en sløjdsal, som vi først næsten ikke kunne komme ind i, da der herskede en helt „egen form for orden“. Desuden var der et skolekøkken, hvor bl.a. min vaskemaskine - da vi endelig fik en sådan - stod, så jeg kunne vaske skolens håndklæder m.m. Ja, og så var der en lillebitte lejlighed til frøken Horn, der bl.a. underviste i tysk. En dejlig lærerbolig hørte der også til samt en dejlig have med mange roser. Desværre havde vi hårde vintre dengang. Et par år stod sneen helt op til vores vindueskarm, så de flotte roser frøs ihjel.

Jeg tror kun der var ca. 28 elever dengang, så jeg måtte også køre til Tinningsted Danske Skole.

Wilhelm og Grethe Klüver 1989 på Wilhelms 60-års fødselsdag

Men ellers husker jeg den første tid som et nærmest familieforetagende, hvor det private hang sammen med skolen; vi var jo ikke så mange.

„Familien“ blev senere udvidet med familie Petersen - Willi og Gerda. De boede til at begynde med i frøken Horns lille lejlighed, efter at hun havde fået arbejde andetsteds. Det var en dejlig tid, men vi trængte til et lærerværelse. Det blev så i første omgang første vindueskarm på gangen, hvor jeg om morgenen satte en kande kaffe og ditto the.

Så blev børnehaven bygget og snart var der brug for en lærer mere. Det blev så Inge Lauritsen. Ingen kunne have passet bedre ind i familieforetagendet end Inge! Heldigvis blev hun der længere end planlagt!

På den store sportsplads blev der hvert år afholdt atletikstævne og store håndboldkampe. Jeg tror, der var plads til ti håndboldbaner. Det var af og til lidt slidsomt, men formanden for ungdomsforeningen var altid til enorm stor hjælp, og der var jo også alle forældrene. Når vi mødtes var sproget dansk eller sønderjysk. Hvor var det skønt, at ungdomsforeningen og alle lærerne var med til oprydningen!

Om dagliglivet er der ikke så meget at berette; hver anden søndag skulle der stilles op til kirke, indtil kirken blev bygget.

Lærerkollegiet 1984, t.v.: Wilhelm Klüver, Eilif Haase, Grethe Klüver, Inge Lauridsen, Grethe Mikkelsen, Willi Petersen, Hans Erik Larsen

Dog husker jeg en morgen, hvor vi kom ind i skolen, og det regnede ned i hele gangen. Den fælles vaskemaskine oppe i køkkenet havde kørt hele natten. Straks blev der sendt bud efter Willi, der nu boede "An der Freiheit", med besked om at bringe rigeligt med svabere med fra tankstationen på vej til skolen! Vi aflyste skolegangen og udrustede os med bageplader til at samle vand op med. Trappen op til første salen lignede en hel laksetrappe! Der blev vasket gulv og loft hele formiddagen.

For Wilhelm og mig blev det til 30 gode og indholdsrige år. Tiden er nu helt anderledes og sådan skal det også være - men gode minder om gamle dage, må man godt have lov at have!