Digte

blev livet nyt

og skolen skæg,

for den var dansk.

I ny kjole syet af hagekorsflag,

tornysteret hoppende på ryggen,

løb vi ned ad Duborgbanke

mod Nørreport.

Forventningsfryd bobler mod gamle mure,

tillid bølger mod lærerklippen.

Dér står de:

lysbringere i 45-mørket,

i islandsk sweater og fløjelsbukser,

skotskternet kjole og swingtaske,

nusset cotton coat og flagrende hår,

altid i hælene på

en hastigt flyvende arbejdsdag,

med rod i køkkenet

og rådsnarhed i en hjerne

med direkte forbindelse

til hjælpende hænder.

Fordelere af brød, bøger og træsko,

det danske sprogs forkyndere

blandt Babylons brogede børn.

Dansk skole II

I timerne giver vi stolte hinanden

af de danske ord, vi har.

Otte nye ord på tavlen:

snart kan vi dansk.

Læreren: en kåd skuespiller

fuld af de sjoveste krumspring.

"Og alle havde krølle på halen!"

Hvem kan undgå at forstå

en så naturlig metodik?

"Det er koldt derude",

men hr. Jørgensen ryger pibe

med fynsk tobak:

vi ser op og holder af.

Røgen snor sig i sirlige ringe,

vort hjerte danser jublende med,

for nu kan vi dansk:

Ude er vinter,

inde er varme.

Ude er verden i titusinde stykker,

inde er verden hel.

"Spurven sidder stum bag kvist",

men vi har fået stemme!

Karin Johannsen:

sindelag - Barn i Flensborg 1939-49

Kilde: Litteratursiden.dk

Karin Johannsen-Bojsen:

Kilde: litteratursiden.dk

Født 25. juli 1936 i Flensborg som barn af romfabrikant og vingrosserer Otto Johannsen og hustru Mary. født Lorenzen. Opvokset med tysk modersmål. Under krigen, mens faderen var indkaldt, tysk grundskole. 1946 omskoling til dansk skole (tolket i den lyriske selvbiografi Sindelag). 1954 studentereksamen fra Duborg-Skolen, Flensborg. Da denne eksamen af politiske grunde dengang ikke var anerkendt i Tyskland, tysk studentereksamen fra aftenkursus i Hamborg 1955.

Skønne studieår (dansk, tysk, engelsk) på forskellige universiteter (Hamborg, Tubingen, København, Århus. Heidelberg. Kiel) i overensstemmelse med Goethes "Wilhelm Meister"s ideal om megen "vandring", mens man er ung (som forberedelse til fordybelsen på stedet siden). Poetisk genfortalt i En dansk studines eventyr ("Front og Bro", X, 6). I efterårssemestret 1960 på Quaker-college "Woodbrook" ved Birmingham.
Studierne afsluttet med en afhandling om Wiederkehrende Elemente in der Motivik und Form des englischen Künstlerromans. 1965 dr. phil. og embedseksamen fra Kiels universitet. 1966 pædagogikum fra Øregårds Gymnasium. Fra 1966 ansat som adjunkt, hhv. lektor ved Duborg-Skolens gymnasium. Ind imellem to gange tre års orlov for at skrive romanerne Regnbuelandet og Himmel med mange Stjerner.

Gift med Hans Gunner Bojsen, lektor i fysik og matematik. Bosat i Flensborg. 1974-82 byrådsmedlem i Flensborg for Sydslesvigsk Vælgerforening. Andre tillidshverv bl. a. i Foreningen af Sydslesvigs Studerende, kulturorganisationen Sydslesvigsk Forening, Dansk Voksenundervisning for Sydslesvig, Sprogforeningen, Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig og "Föderalistische Union Europäischer Volksgruppen " (FUEV). Siden 1996 medlem af fjernsynsrådet for "Zweites Deutsches Fernsehen" inden for områderne "Kultur und Wissenschaft" og "Politik und Zeitgeschehen". Har fortløbende skrevet artikler (udvalg i Hjerteblod og Tryksværte] og holdt foredrag, især inden for Grænseforeningen. Hovedemner var forholdet mellem dansk og tysk og sydslesvigsk identitet.