Hans Busch-Alsens vægmaleri

Hans Busch-Alsen: Oksevejen ved Læk
Hans Busch-Alsen: Oksevejen ved Læk

På Læk Danske Skole har vi over udgangen til den gamle skolegård et vægmaleri af Hans Busch-Alsen. 

 

Hans Busch-Alsen blev født i Augustenborg som søn af en tysk far og en mor med danske aner. Som 12-årig flyttede han med familien til Kiel, hvor Hans Busch-Alsen fortsatte sin skolegang. Han blev først uddannet inden for landbruget, hvilket først og fremmest var farens vilje.

 

Som 25-årig blev Busch-Alsen dog optaget på kunstakademiet i Düsseldorf. I 1931 åbnede han sit eget atelier i Düsseldorf og fire år senere i Berlin.

 

Det var især impressionismen og ekspressionismen, der inspirerede ham, og han var medlem af kunstnersammenslutningerne Junges Rheinland og Rheinische Sezession.

 

I 1942 blev han indkaldt til krigstjeneste først i Polen og siden på østfronten. I 1943 blev Busch-Alsens atelier udbombet, og en stor del af hans produktion ødelagt. Også i hans sjæl havde krigen sat langvarige spor. Dyster alvor og mørke, lerede farver præger hans billeder i de første efterkrigsår. Men i begyndelsen af 1950erne fik han vendt ryggen til de martrende oplevelser, og hans farveholdning ændredes til det lette og lyse. I de følgende år malede han en lang række billeder af hjemegnens landskaber, hvor især oplevelsen og gengivelsen af himlens lys over hav og marsk er betagende

 

Fra 1947 og til sin død i 1990 boede han i Flensborg, men var på talrige udlandsophold især i Sydfrankrig og Spanien. Hans Busch-Alsen var medlem af det danske mindretal.